top of page

Chakra´s

Chakra zittend foto.jpg

 

Wat zijn chakra’s?

Chakra is een term uit de traditionele Indiase cultuur/religie voor plaatsen in het energielichaam van de mens. Chakra, van het Sanskritische ‘cakram’, betekent letterlijk ‘wiel’. Wielen van wervelende energie in het etherische veld van ons lichaam. Dat klinkt misschien mysterieus, maar je kunt ze echt voelen. Het is vaak moeilijk te verwoorden wat er te voelen is in deze energiecentra, omdat onze taal niet veel woorden heeft voor subtiele sensaties in het lichaam. Maar door er genoeg rust en aandacht aan te schenken kun je ze gewaarzijn.

Als je chakra’s in balans zijn, niet te strak aangedraaid bij wijze van spreken, en ook niet te los of te leeg, dan gaat het goed met je, dan floreer je. Alleen al aandacht geven aan je chakra’s, leren voelen wat er te voelen valt, is heilzaam en helend. Wat je zult merken is, dat dit ook in je gevoelsleven en je gedachten rust en inspiratie kan geven. Want de chakra’s zijn nauw verbonden met onze ziel en ze vertegenwoordigen elk een kwaliteit die je kunt inzetten om dieper, aandachtiger en gelukkiger te leven..

Je kunt je aandacht naar een bepaald chakra brengen en mediteren op dat specifieke chakra. Richt je bijvoorbeeld je aandacht op je keelchakra, dan kun je daarbij een mantra als ‘ik communiceer’ herhalen. Deze methode wordt vaak toegepast door mensen die een bepaald chakra wensen te deblokkeren, of juist een overactief chakra weer willen kalmeren.

Je kunt zo je focus van chakra naar chakra brengen, terwijl je bij elk chakra apart stilstaat. Zo zou de levensenergie, de prana, weer vrijelijk kunnen stromen. 

Problemen die te maken hebben met een zeker chakra kunnen beschouwd worden als het uit balans zijn van dat chakra. Verschillende chakra’s kunnen tegelijkertijd uit balans zijn – dat is zelfs meestal het geval – en een storing in een chakra brengt vaak storingen in andere chakra’s met zich mee. Dit omdat de chakra’s nogal met elkaar overlappen in functie. De gevolgen van bijvoorbeeld een verstoord wortelchakra zullen dus ook invloed hebben op de werking van het zonnevlechtchakra. Tijdens het werken met chakra’s ondervindt je ook vaak dat een verbetering in het ene chakra een verbetering in het andere chakra met zich mee kan brengen. Het lichaam is uiteindelijk ook een geheel, en geen verzameling van aparte elementen.

Bij elk chakra of energiecentrum in je lichaam hoort een kracht, een kwaliteit die je kunt ontwikkelen en inzetten in je werk (en op ieder moment dat je wel een beetje steun kan gebruiken). Vaak worden de chakra’s afgebeeld als lotusbloemen – elk chakra heeft een eigen aantal bloemblaadjes.

Kijk op de afzonderlijke chakra´s, om de uitleg te lezen.

bottom of page