top of page

ALLES IN VERBINDING

Bijgewerkt op: 15 nov. 2020

Volgens het holisme bestaan we niet uit één lichaam, maar uit wel vier. Naast het fysieke hebben we ook een emotioneel, mentaal, en spiritueel lichaam.


We zijn gewend om ons te onderscheiden met ons fysieke lichaam, dit is toch ons meest zichtbare deel. We kijken elke dag in de spiegel, en ons vertrouwde gezicht staart terug. Maar we zijn nog veel meer. Ook onze gedachten maken deel uit van onze persoonlijkheid, net als onze gevoelens. En we hebben een ziel, die het spirituele in ons vertegenwoordigt.


De term 'lichaam' is misschien een beetje misleidend omdat we vaak het fysiek tastbare benoemen als lijf, terwijl de emotionele, mentale en spirituele lichamen niet echt een vorm hebben. Het zijn energieën die zich op verschillende plaatsen in ons fysieke lichaam manifesteren. Tussen ons fysieke, emotionele en mentale lichaam is een constante interactie. Als er in 1 lichaam een blokkade zit, heeft dat direct effect op de andere twee. Dit kan zijn weerslag geven op jouw spirituele lichaam.


Emoties kunnen direct voelbaar zijn in je fysieke lichaam, zoals vastzittende schouders bij stress en verliefde vlinders in je buik. Een mentale klap kan in je emotionele lichaam doordreunen. Een onverwacht ontslag kan bijvoorbeeld herinneringen oproepen aan eerdere afwijzingen en je een golf van verdriet, onzekerheid en boosheid bezorgen. Ook een fysieke schok zoals stress na een ernstig ongeluk kan mentaal en emotioneel nog nawerken. Ons spirituele lichaam bevindt zich buiten deze invloedssfeer.


Om in balans te komen en blijven is het van belang om alle vier je lichamen aandacht te geven. Dan kan je levensenergie optimaal stromen.

Het gaat om bewustwording: wie je bent, maar ook juist wie je niet bent. Wat je in essentie bent, is je spirituele lichaam. De rest - het fysieke, emotionele en mentale - hoort bij je, maar je bent het niet. Toch verbinden we ons in onze beleving constant met wat we niet werkelijk zijn. Als je je arm breekt, blijft je persoonlijkheid in tact. En het feit dat we gedachten en gevoelens hebben, wil niet zeggen dat we ze ook zijn. Achter onze gedachten en gevoelens gaat een dieper gevoel van eigenheid, dat is ons spirituele lichaam, wie we werkelijk zijn.


Ons fysieke lichaam is zoveel meer dan ons tastbare lijf. Het weet precies waar spanningen in onze andere lichamen zich voordoen en heeft dus een belangrijke signaalfunctie. Ons fysieke lichaam geeft vaak duidelijk aan wanneer er iets op andere vlakken niet soepel loopt. Probeer daarnaar te luisteren. Pijn op een rare plek, een anders bewegende spier, het kunnen signalen zijn dat er emotioneel of mentaal iets uit balans is. Misschien wil die pijn in je nek en schouders je wel vertellen iets rustiger aan te doen. En die aanhoudende keelpijn betekent niet dat je een kou hebt gevat die maar niet over gaat, maar dat je je gevoelens niet genoeg laat spreken. Ons fysieke lichaam functioneert als een klankbord voor wat zich in onze gedachten - en gevoelswereld afspeelt.


Ons emotionele lichaam voelen we het sterkst in onze onderbuik, in de buurt van ons spijsverteringsstelsel. Dat is geen toeval, want emoties moeten worden verteerd. 'Onverteerde' en dus onverwerkte emoties voel je dus vaak in je buik. en vragen veel van onze energiehuishouding. Waar je je tegen verzet, houd je in stand. Zo komen onderdrukte emoties vaak in versterkte mate terug naar de oppervlakte van ons bewustzijn. Dit werkt dan door in ons fysieke lichaam, bijvoorbeeld in de vorm van buikpijn of slecht functionerende organen.


Gedachten, overtuigingen en herinneringen vormen de inhoud van ons mentale lichaam. Ook met dit lichaam identificeren we ons sterk. Hoe we over onszelf denken, heeft grote invloed op ons gedrag en gevoel. In het mentale lichaam zorgen met name onze overtuigingen ervoor dat onze energie niet meer stroomt en we vast komen te zitten. Overtuigingen zijn diepgewortelde gedachten over wie of wat je bent. Je hebt allerlei overtuigingen, maar als je naar de bron hiervan gaat kom je altijd terecht bij de overtuiging: "ik ben niet helemaal goed zoals ik ben, eigenlijk zou ik anders moeten zijn." Vergelijken we ons niet voortdurend met anderen, en oordeel je direct over jezelf? Je ziet hoe gemakkelijk je vriend met anderen omgaat en meteen denk je: dat wil ik ook! Of je krijgt een goede beoordeling op je werk, maar je aandacht gaat naar dat ene kritiekpuntje wat er ook was. Als we onszelf helemaal accepteren, reageren we niet zo verkrampt. Maar vaak focussen we op wat we niet goed doen. Waarom toch? Die overtuiging niet goed genoeg te zijn ontstaat doordat je denkt dat je een aparte persoonlijkheid bent, los van de rest van de wereld. Daardoor ga je jezelf vergelijken met anderen en ga je een richting in van moeten presteren, perfectionisme, stress, faalangst.

Wil je jezelf bevrijden van deze hardnekkige overtuiging, dan is het belangrijk om dit proces te herkennen en erkennen. Het gaat erom de overtuiging helemaal toe te laten, te accepteren en jezelf er niet om te veroordelen. Dit is de basis van de verandering en zo kan je energie op een meer natuurlijke manier stromen.


Acceptatie is het stoppen van je verzet, en juist je aandacht er naartoe brengen. Het gaat om het bewustzijn, het voelen van je proces. Dat kan pijnlijk zijn. Maar als je erdoorheen gaat, zodra er acceptatie is, komt er beweging in de energie en kan de spanning oplossen.


Je spirituele lichaam is misschien wel het meest bijzondere van de vier, want het bevindt zich buiten de invloedsfeer van ons fysieke, emotionele en mentale lichaam. Denk hier niet aan een bepaalde vorm, maar eerder aan een dimensie die zich buiten tijd en ruimte bevindt, een bewustzijn waar alles één is. Je spirituele lichaam is dat wat je in essentie bent. Het is iets wat losstaat van je fysieke, mentale en emotionele persoonlijkheid maar die het tegelijkertijd omvat. In je spirituele lichaam voel je je verbonden met iets groters, terwijl je je tegelijkertijd bewust blijft van je fysieke lichaam, je gedachten en je gevoelens. Je afgescheiden, kleine "ik" valt weg en je bent één met de natuur, het leven of de mensheid. Je spirituele lichaam kan zich laten voelen in een onverwacht geluksgevoel dat van binnen spontaan opborrelt. Ook gevoelens van innerlijke rust, stilte, absoluut vertrouwen, kracht en wijsheid zijn aspecten van je spirituele lichaam. Hoe meer je je bewust wordt van je spirituele lichaam, hoe dichter je bij je werkelijke zelf blijft, of komt. Je mag zijn wie je werkelijk bent. Om die verbinding beter te gaan voelen is het belangrijk om je bewust te worden van wat je juist níet bent: je fysieke, emotionele en mentale lichamen. Dan zul je je spirituele lichaam vanzelf gaan herkennen.


Je kunt zelf goed voor je vier lichamen zorgen.

Het meest voor de hand liggend is je voeding. Eet jij voeding die voedt of die vult? Gezonde, zuivere voeding maakt dat je je fit en energiek voelt.

Een holistische massage waar er volop aandacht voor jouw lichaam is, in de ruimste vorm brengt je dicht bij jezelf. Je spieren ontspannen, je huid wordt gekoesterd en je hoofd is even helemaal leeg. Wat voel je je fijn als je van de massagetafel afkomt.

Ook een Healing, Touch of Matrixsessie of Access Barsbehandeling zorgen ervoor dat je vrij van gedachten en oordelen komt, en je mag loslaten wat je niet meer dient.


Gun jij jezelf een heerlijke massage, een ontspannende healing of een andere vorm van zelfzorg? Want door jezelf deze "luxe" te geven, ondervind je zoveel voordelen die maken dat jij je goed voelt, op alle vlakken.


*je gedachten zijn rustiger.

*je voelt je meer in evenwicht, omdat je thema's die je (bewust en onbewust) belemmeren in je leven opruimt.

*je komt meer in contact met jezelf, op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

*je slaapt beter.

*je voelt je fitter en uitgeruster.

*je huid straalt meer, doordat er toxische stoffen worden afgevoerd.

*je voelt je licht en stralend.


Want hoe zou het zijn om je 4 lichamen te omarmen en te mogen zijn wie je werkelijk bent?


Liefs, Mireille


www.stilzijnindestorm.nl


202 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page