top of page

Balans

Bijgewerkt op: 20 aug. 2020

In balans zijn, een uitdrukking waar we vaak over horen en lezen. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld?


Lichamelijk in balans zijn maakt dat je je fit voelt, je voldoende energie hebt, goed slaapt, en je lekker in je vel zit, ongeacht wat er in je omgeving gebeurt. Je lichaam weet hoe het evenwicht brengt in energie verbruiken en rust nemen. Immers, je kunt je energievoorraad niet eindeloos uitputten, maar deze moet ook weer aangevuld worden door rust te nemen en goed te slapen.


Soms, als je lichaam uit balans is, is er een verstoring in je energiehuishouding. Er wordt veel van je gevraagd op je werk, een druk huishouden, je sociale contacten vragen veel van je, maar ook een verkeerd voedingspatroon kunnen zorgen dat je je uitgeput voelt. Je slaapt slecht, wordt 's morgens nog moe wakker en bent prikkelbaar.

Kortom, je lichaam is uit balans.


Je geest kan ook uit balans raken. omdat je veel verantwoordelijkheden hebt die zwaar op je drukken, er bepaalde verwachtingen en overtuigingen zijn die er door anderen of misschien wel jezelf zijn opgelegd. Thema's uit je verleden die steeds de kop op steken, en die je nog steeds beïnvloeden.


Je piekert veel, slaapt slecht, voelt je onder druk gezet en bent huilerig en boos.

Ook hier ben je uit balans, maar dan geestelijk/mentaal.


Omdat lichaam en geest nauw samenwerken, kunnen de klachten zich op andere manieren uiten, dan waar de oorzaak zich bevindt.


Gespannen spieren in je nek en schouders voelen lichamelijk, maar vaak staan ze voor te veel lasten op je schouders nemen. De geestelijke stress die je ervaart, zet zich dan vast op je schouders.

Moeilijke beslissingen moeten nemen voel je vaak in je maag. Het voelt als een steen op je maag. Maar maagtabletten helpen dan niet.


Zo zijn er talloze voorbeelden waaruit blijkt dat lichaam en geest nauw met elkaar samenwerken. Dat komt dan het meest tot uitdrukking als je lichaam uit balans is. Dan voel je de lichamelijke ongemakken en pijnen, die vaak zijn oorsprong vinden in een geestelijke verstoring.

Eigenlijk heel mooi geregeld van je lichaam toch? Het signaleert zaken en vraagt jou om er iets mee te doen.


Sommige mensen negeren de klachten die ze hebben, en blijven er mee doorlopen. Ze weten op een gegeven moment niet eens meer hoe het voelt om in evenwicht te zijn.

Anderen signaleren al eerder dat er iets niet lekker loopt, fysiek of mentaal, maar weten niet precies wat ze hier aan kunnen doen.


Goed voor jezelf zorgen, zegt men dan. Maar hoe doe je dat dan?

Wat kun je doen om te zorgen dat je lichaam en geest in balans zijn?


Allereerst is het belangrijk dat je je bewust wordt van je klachten. Waar heb je precies last van? Wat voel je in je hoofd? Wat gebeurt er in je lichaam? Dan kun je gaan onderzoeken wat je anders kunt doen, of welke zaken/problemen je moet oplossen.


Er zijn een aantal dingen die je zelf heel goed kunt doen om je beter te voelen.


*Je kunt gaan bewegen of sporten. Hierdoor komen er stofjes vrij in je lichaam, die zorgen dat je je beter voelt.

*Je kunt beter op je voeding gaan letten, gezonder gaan eten, dat merk je direct aan je lichaam.

*Je kunt gaan mediteren, of ontspanningsoefeningen doen.


Maar veel vaker spelen er onderliggende oorzaken, waar je je niet of weinig van bewust bent, maar die er wel voor zorgen dat jij je niet lekker in je vel voelt, en je uit balans bent.

Dan is het lastig om dit zelf op te sporen en op te lossen. Een coach/therapeut kan je helpen alle blokkades en stagnaties in je lichaam en geest vrij te maken en op te lossen. Zo kom je weer meer in balans en herstelt het evenwicht zich weer:


*Je voelt je energieker en vrijer.

*Je hebt tegelijkertijd meer rust in je lichaam en geest.

*Je gaat gezonder eten.

*Je slaapt weer beter en wordt 's morgens uitgerust wakker.

*Je bent in staat je grenzen aan te geven, om te weten wat je niet (meer) wilt, maar ook juist wat je wél wilt in je leven.

*Doordat je oude patronen hebt doorbroken, en terugkerende thema's hebt opgelost, voel je je vrij in de keuzes die jij maakt.


Wees je een bewust van hoe jij je voelt, zowel fysiek als mentaal. Voel jij je zoals bovengenoemd? Of zou je het toch wel anders willen?


Maak dan eens een afspraak met een coach/therapeut die samen met jou kan onderzoeken hoe jij weer in balans mag en kunt komen.


Ik help je graag, zodat jij je mooiste leven (weer) kunt leven.


Liefs, Mireille

Stil zijn in de Storm


www.stilzijnindestorm.nl


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page