top of page

Voor jezelf opkomen

Vind jij het lastig om je mening te uiten? Om aan te geven wat jouw opvatting is over een bepaald onderwerp? Om te zeggen hoe jij ergens tegenaan kijkt? Ben je bang voor de reactie van anderen?

Je mening is jouw oordeel over een situatie. Het is jouw idee, gedachte, standpunt of zienswijze over een onderwerp of een bepaalde situatie. Het is belangrijk om je mening te kunnen geven omdat je daarmee ook iets van jezelf laat zien.

Wel een mening hebben maar niets zeggen kan natuurlijk ook. Je hoeft niet altijd te zeggen wat je ergens van vindt. Het is ook goed als je over een onderwerp geen mening hebt. En het gaat ook niet altijd over gelijk hebben. Elkaars mening respecteren, het is ok als iemand anders ergens anders over denkt dan dat jij dat doet. Maar als je niet durft te zeggen wat je denkt en het moeilijk vindt om je mening te laten horen, dan wordt het een ander verhaal. Als je je niet mengt in een discussie ook al denk je er het jouwe van en je zegt niets, omdat je dat moeilijk vindt.


Jouw mening of zienswijze niet of te weinig laten horen kan zich in allerlei situaties voordoen:


  • Je zit bijvoorbeeld in een werkoverleg en je durft niets te zeggen hoewel je wel een mening of zienswijze hebt over het onderwerp dat aan de orde is.

  • Je mengt je op voorhand al niet in een gesprek omdat je weet dat ze je dan vragen zullen stellen en om jouw mening zullen vragen.

  • Je ziet er tegenop omdat je bang bent dat ze jouw standpunt belachelijk vinden of dat je alleen staat wanneer jij je mening geeft.

Er kunnen heel wat redenen zijn waarom je je mening niet wil of durft te geven:


  • Je hebt geen enkel tegenargument of weerwoord wanneer je commentaar krijgt, je slaat dicht.

  • Je bent bang dat de ander veel mondiger is dan jij en jouw woorden plat slaat.

  • Je bent bang voor de reactie van een ander en je wil de ander niet teleurstellen.

  • Je bent bang om iets verkeerds te zeggen.

  • Je bent bang voor afwijzing of voor het oordeel van een ander over jou.

  • Je bent bang voor spanningen en conflicten omdat je een afwijkende mening hebt.


Vaak durven mensen hun mening niet uit te spreken omdat ze denken voor een ander. Ze denken dat anderen dan een mening over ze hebben. Dat geeft stress en frustratie en dit is ongezond voor je.

Maar wat zit er achter dat jij je niet durft uit te spreken of voor jezelf durft op te komen? Meestal is dit een angst voor afwijzing. Ook zijn het vaak aannames en overtuigingen die in de meeste gevallen nergens op gebaseerd zijn. Of negatieve ervaringen die een rol hebben gespeeld toen je wel je mening gaf en waar heel negatief op gereageerd werd. Daardoor daalt je zelfvertrouwen, en zeg je niet meer wat jij er van vindt of wat jij graag zou willen.

En houdt jij je mooi op de vlakte, dat voelt veilig. Je laat je niet horen en je verstopt je een beetje. Achter het muurtje zit je veilig en niemand kan je raken of iets van je vinden. Dit is vaak iets wat je onbewust doet. Maar je merkt toch dat je jezelf tekort doet omdat het nadelig werkt wanneer je niets zegt. Je doet jezelf tekort omdat anderen niet weten wat ze aan jou hebben. Zo maak je je onzichtbaar, en draag je weinig tot niets bij aan een gesprek. Je kropt je gevoelens op, zo bouw je stress en frustraties op en je laat anderen niet zien wie je bent en hoe jij het ziet

Als je je durft uit te spreken en assertief kunt zijn, heb je minder last van onzekerheden. Een standpunt innemen en dat uit durven en kunnen dragen, maakt je krachtiger en geeft je meer zelfvertrouwen. Dat je in jezelf gelooft en de controle over je eigen leven in handen neemt. Het is jouw leven, dus de controle hoort ook in jouw handen te liggen. Je voelt je ook sterker wanneer je voor jezelf leert op te komen. Als jij in je kracht staat, straal je dat uit. Je energie verhoogt en dat is heel aantrekkelijk. Als je weet wie je bent, kiest en uit waar je voor staat en je eigen pad bewandelt, ben je onweerstaanbaar!


Hier zijn wat tips om meer voor jezelf op te komen:


  • Geef je grenzen aan op zo’n manier dat een ander zich niet aangevallen voelt, maar jij toch kunt zeggen wat jij voelt of vindt.

  • Spreek dingen uit door alleen vanuit jezelf te spreken. Zo voorkom je dat je in veroordelende taal spreekt.

  • Je mag er zijn zoals je bent, je mag je plek innemen en zeggen wat je graag wilt. Als je daarbij rekening houdt met een ander wordt dat steeds makkelijker.

  • Wees je bewust wanneer je wel iets wilt zeggen, en wanneer jij er zelf voor kiest je mening voor je te houden. Als je je daar bewust van bent, hoef je ook niet altijd gelijk te hebben. Strijden voor je gelijk maakt ook dat een gesprek soms onaangenaam kan zijn, ook al is het iets kleins waar je over praat. Sta er bij stil en denk: “Ga ik voor mijn gelijk, of ga ik voor mijn geluk?”. Met andere woorden, is het de moeite waard? Dat geeft rust.

  • Bij het geven van je mening is het wel belangrijk dat je respect toont naar de ander. Dan zul je dat ook vaak terug krijgen.

  • Toon betrokkenheid door het geven van complimenten en positieve feedback. Je zult zien dat de ander jou dan ook vaak zo zal benaderen.

  • Luister naar wat iemand bedoelt, voel je niet te snel aangevallen, maar vraag door als het niet duidelijk voor je is.

  • Nee zeggen is soms best moeilijk. Als je dit op een harde manier doet, kan de ander schrikken. Verzacht je boodschap door je bewust te zijn van je non-verbale gedrag. Laat je stem lichter en hoger klinken, en kijk er vriendelijk bij.


De reacties van anderen spelen een belangrijke rol in het opkomen voor jezelf. Natuurlijk wil je het liefst een positieve reactie op wat jij zegt of vraagt. Dit lukt niet altijd, maar met de juiste aanpak zul je zien dat het vaker gebeurt, dat geeft zelfvertrouwen.


Wil je onderzoeken waar jouw angst of weerstand om je te mogen uiten vandaan komt? Wil je die blokkades opheffen en oefenen hoe je steeds meer in je kracht komt te staan? Maak dan eens een afspraak met een coach of therapeut.


Ik help je graag, zodat jij je (weer) mag uitspreken, weet waar jij voor staat, en zo jouw mooiste leven kunt leven!

Liefs, Mireille

Stil zijn in de Storm


342 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page