Het nieuwe jaar is ruim een week begonnen. Wat heb jij jezelf ten doel gesteld voor dit jaar? Heb je plannen of ideeën? Wat wil je gaan doen het komende jaar, of wat wil je juist anders gaan doen?
Veel mensen stellen hun doel zonder hier echt bij na te denken. Gebleken is dat maar 15% van de plannen en voornemens daadwerkelijk worden uitgevoerd. Wat er vooral zorgt dat ze niet lukken zijn je bestaande gewoontes en overtuigingen. Goede voornemens betekenen dat je nieuwe goede gewoontes in je leven moet introduceren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel de sleutel tot verandering. Integreer je nieuwe gewoonten in je leven en de gewenste resultaten komen vanzelf! Maar hoe doe je dat?
We hebben allemaal wel een lijst van een tiental plannen die we maken en gewoonten die we willen veranderen. Hoe meer plannen je hebt en hoe meer gewoontes je tegelijkertijd wilt veranderen, hoe minder kans je hebt dat je slaagt. Zelfs één plan of één gewoonte die je anders wilt vraagt focus en neemt energie in beslag!
Maar voor je met je verandering wil starten is het goed om je doel of plan eens goed onder de loep te nemen, en je bewust te zijn van de obstakels die je waarschijnlijk al eerder bent tegen gekomen. Immers, veel van je plannen heb je je al een paar keer eerder voorgenomen, en ze zijn langzaam maar zeker weer weggeëbd.
Vaak ligt er een onbewuste overtuiging aan ten grondslag. Je zegt tegen jezelf dat je iets heel graag wil, maar een onderbewust stemmetje zegt dat je dat toch niet kunt. Het is goed om die stem eens te onderzoeken. Waar komt hij vandaan? Wie heeft jou ooit eens gezegd dat jij dat toch niet kunt? Of jou het in ieder geval heeft doen geloven, waardoor je nog steeds gelooft dat je niet goed genoeg bent?
In mijn praktijk komen regelmatig cliënten die het graag "anders" willen, maar hoe hard ze ook proberen, er komt altijd een "ja, maar..."
En "ja, maar..." is eigenlijk altijd een "nee".
Dus als je echt voor de verandering wil gaan, is het belangrijk om de angel uit jouw weerstand te halen. Want zolang deze nog (vaak onbewust) blijft steken, val je steeds weer terug in je oude valkuilen, lukken je voornemens en plannen (weer) niet, en veroordeel je jezelf weer: "Zie je wel, ik ben niet goed genoeg, ik kan het niet, het lukt me wéér niet!" En zo blijf je in een vicieuze cirkel ronddraaien, waar je niet uitkomt.
Hoe eng en spannend ook, om je plannen doen slagen en je doelen te bereiken zul je de confrontatie met jezelf moeten aangaan. Dat kan pijnlijk en verdrietig zijn, maar als je de angel uit je probleem weet te halen, kun je de cirkel doorbreken, kan je wond helen, en kun je daadwerkelijk veranderen. En wordt de verandering blijvend.
Zonder doelen ga je onbewust en automatisch door het leven. Iedere dag wordt ingevuld door omstandigheden en oude gewoontes. Als jij dit anders wil, zul je een plan moeten maken om dit te bereiken en elke dag aan dat plan gaan werken. En vervolgens de middelen erbij zoeken om dat te bereiken. Doelen stellen maakt je bewust van wat er mogelijk is in het leven. En er dan achter komen dat jij tot heel veel in staat bent. Veel meer dan je ooit had gedacht. Als je verlangens helder zijn en je ruimte hebt gecreëerd om te ontvangen, is het tijd om affirmaties op te stellen. Een affirmatie is een positief geformuleerde wens die je hardop uitspreekt of op papier zet. Je kunt een affirmatie het beste zo formuleren alsof je wens al is vervuld.
Droom en visualiseer!
Doelen stellen begint met durven te dromen. Ontdekken wat je wil. Durf groots te dromen, neem de verlangens die in je opkomen serieus en wees ervan doordrongen dat jij het meer dan waard bent om je wensen en doelen in vervulling te zien gaan. Een van de redenen dat veel mensen geen doelen stellen en daarom niet het leven leiden dat ze eigenlijk willen leiden, is de angst om te dromen. Als alles mogelijk zou zijn, wat zou jij dan het liefste willen hebben, voelen, doen en zijn? Hoe zou het zijn als je de hele dag doet wat je het liefste zou willen doen?
Stel je toch eens voor hoe het zou zijn als je…
· Meer zelfvertrouwen zou hebben?
· Van je hobby je werk kunt maken?
· Maandelijks €10.000 of meer zou verdienen?
· Je volop bezig kan houden met persoonlijke en spirituele groei?
· Iedere dag je ideale dag zou hebben?
· Volop kunt reizen naar de meest mooie bestemmingen?
· Geen interne dialoog, twijfel of zorgen meer zou hebben?
Zodra je een doel hebt bepaald, je het “waarom” hebt achterhaald, de ”angels” eruit hebt gehaald, je eerste actie hebt gezet en de planning hebt gemaakt, is het tijd om focus op je doel te hebben.. Maak een vision-board dat je op een prominente plek in je huis hangt, plak overal post-it briefjes, inspirerende teksten of foto’s van je doel op. Maak een dagboek aan waarin je schrijft over je doel. Droom erover en fantaseer erover hoe het zou zijn om je doel te bereiken. Visualiseer wat het met jou en je omgeving zou doen als jij je doel bereikt. Afhankelijk van je wens, is geduld vereist. Net als het ondernemen van concrete stappen in de goede richting. Maar obsessief bezig zijn met je wensen werkt averechts. Met duwen en trekken verlaag je namelijk de frequentie van je energie. Je goed voelen (ook als je wens nog niet is uitgekomen) en het met plezier gadeslaan van het langzaam ontvouwen van je dromen, brengt ze juist dichterbij.
Visualiseren over wat je wil bereiken is een van de meest krachtige technieken. Gebruik het, pas het toe. Het bereiken van je doel begint bij het kunnen voorstellen van je doel, zie het voor je. Ruik het, voel het. Zonder visualisatie, geen doel. Een belangrijke reden dat mensen hun doelen niet bereiken, is het ontbreken van doelgerichte actie.
Of de eerste actie groot of klein is, maakt niet uit. De eerste stap is veelal de grootste stap voor de meeste mensen. Als je bereid bent om deze eerste stap te zetten, volgen de volgende stappen. Hoe meer eerste stappen je zet, hoe meer je in de flow komt en het bijna als vanzelf lijkt te gaan. Zo gaat dit ook met je onderbewuste. Als je onbewust eenmaal alles in werking hebt gesteld en de eerste stappen hebt gezet, vergroot je je kansen om het doel daadwerkelijk te bereiken aanzienlijk.
Weet wat je wil.
Formuleer wat je wel wil. Een cliënt vertelde me een keer wat ze niet meer wil… Niet meer angstig zijn. Na vijf minuten vroeg ik haar: wat wil je wél? Ze keek me aan… En ze vervolgde haar verhaal door te vertellen wat ze allemaal niet wilde… Dat voelde zwaar. Na vijf minuten vroeg ik haar opnieuw: wat zou je wél willen? Toen ze zich bewust werd van de positieve wensen, veranderde haar energie en voelde ze zich direct al lichter en ze kon haar wensen en doelen veel makkelijker benoemen.
Door afstand te doen van wat je niet langer gelukkig maakt, maak je de weg vrij om te kunnen ontvangen wat je het liefste wilt.
Neem eens een paar minuten de tijd en schrijf op wat je wél wil en hoe je een stap in de goede richting kunt zetten.
Zorg dat je in actie komt
Deze stap heeft van alles te maken met je comfortzone, het plekje waar jij je prettig en veilig voelt. Je verlaat je comfortzone zodra je dingen gaat doen die je niet eerder hebt gedaan of meegemaakt en waarvan je niet weet of je het kunt of niet. Uit je comfortzone kunnen allerlei emoties ontstaan, zoals twijfel en onzekerheid. Buiten je comfortzone zitten passie én spanning. Durf uit je veiligheid te stappen, dit brengt je met grote sprongen naar je doel.
Merk het positieve resultaat op
Je kunt in de komende weken daadwerkelijk zien, horen en voelen dat het tijd is om dichterbij je doel te komen. Je hebt het namelijk al eens eerder gezien in je visualisatie! Zo kun je bovendien alle positieve vordering
en opmerken en zien dat je je doel aan het bereiken bent.
Stel jezelf eens deze vragen
• Welke lastige uitdaging ben je aangegaan in plaats van er voor weg te lopen?
• Waarvan ben je blij dat je om hulp hebt gevraagd?
• Over welke kwaliteit of skill ben je zelfverzekerder geworden?
• Aan welk doel heb je gewerkt, of welk doel heb je behaald?
• Waarover ben je van gedachten veranderd of moest je je mening bijstellen?
• Wat heb je geprobeerd dat geen succes bleek, maar waarvan je wel iets geleerd hebt?
• Hoe is de manier waarop je naar jezelf kijkt en over jezelf denkt veranderd?
Wil je jouw doelen en verlangens eens onder de loep nemen, maar kom je er niet alleen uit? Maak dan eens een afspraak met een coach om samen met jou op onderzoek te gaan.
Ik help je graag.
Liefs,
Mireille
Stil zijn in de Storm
Comentários